De internationale logistieke gigant DB Schenker zet  een nieuwe benchmark neer met het nieuwe hoofdkantoor in Essen. Op 30.000 m² vloerruimte biedt dit nieuwe gebouw niet alleen ideale werkomstandigheden, maar realiseert Siemens tegelijk een holistisch concept op het gebied van gebouwtechnologie, energiebeheer, veiligheid en beveiliging. Alle disciplines – ruimteautomatisering, klimaatbeheer, toegangscontrole, brandmelding, inbraakdetectie én camerabewaking – zijn namelijk geïntegreerd in één centraal gebouwbeheerplatform.

De stad Essen in het Ruhrgebied vindt zichzelf steeds opnieuw uit met vooruitstrevende architectuur. Een recent voorbeeld hiervan is het nieuwe hoofdkantoor van DB Schenker, een  toonaangevende internationale logistieke dienstverlener. In het voorjaar van 2016 verhuisde dit bedrijf naar een nieuw kantoorpand van acht verdiepingen, Het telt 30.000 m2 aan vloeroppervlak en biedt plaats aan 900 werknemers. DB Schenker noemt dit X-vormige gebouw met zijn kenmerkende glazen gevel ‘The Grid’. Vanaf hier beheert de dochteronderneming van Deutsche Bahn AG haar logistieke netwerk met 700.000 klanten over de hele wereld.

Eén geïntegreerde oplossing voor alle disciplines

Voor het nieuwe hoofdkantoor was DB Schenker op zoek naar  een geïntegreerd systeem voor alle gebouwtechnologie. De eigenaren van het gebouw kozen voor het Siemens Desigo CC-systeem als volledig geïntegreerde oplossing voor de gebouwautomatisering – van alle individuele apparaten en de ruimtebesturing tot op het managementniveau. Bovendien is Desigo CC altijd weer aan te passen aan de nieuwste eisen.

Alleen al zijn omvang maakte deze opdracht buitengewoon veeleisend. Het systeem omvat 560 Desigo ruimteregelingen, een DALI verlichtingsregeling, besturing voor 2000 zonweringen, toegangscontrole, een branddetectiesysteem met 1500 detectoren, inbraakdetectie op 50 punten, en niet te vergeten camerabewaking.

Alle systemen en apparaten in het hoofdkantoor van DB Schenker zijn aangesloten op het open Desigo CC gebouwbeheerplatform. Alle disciplines worden centraal aangestuurd, gemonitord en geoptimaliseerd via twee schermen. Het systeem ondersteunt open communicatiestandaarden en maakt daarmee de integratie van apparatuur van derden mogelijk. Zo gebruikt DB Schenker bijvoorbeeld een nooduitgangbesturing van een gespecialiseerde externe leverancier, terwijl deze deuren wél gewoon via Desigo CC zijn te ontgrendelen.

Geavanceerde visualisatie van alle onderdelen van de gebouwautomatisering

Desigo CC biedt geavanceerde visualisaties van alle geïntegreerde gebouwaspecten. Eén blik op het scherm volstaat om de status van alle aangesloten systemen, apparaten en alarmeringen in elk van de 431 ruimtes te controleren.

De instellingen voor ventilatie, ruimtetemperatuur en verlichting zijn voor elk apparaat en voor elke kamer afzonderlijk regelbaar. Alle aspecten van het systeem zijn via de grafische weergave te bedienen; Desigo CC toont plattegronden van alle apparatuur die in een bepaalde kamer of op de geselecteerde verdieping aanwezig is. Dat maakt centraal beheer mogelijk van interdisciplinaire scenario’s, bijvoorbeeld bij gebeurtenissen in een bepaalde kamer of bij een brand in een bepaald gebied. Daarnaast kunnen er interdisciplinaire timergroepen worden gedefinieerd. Alarmen van alle disciplines worden getoond op één overzichtsscherm. Desgewenst kunnen rapportages en trendanalyses automatisch worden weergegeven: PDF’s hiervan worden op basis van individuele voorkeuren via e-mail verstuurd.

Energieverbruik

Tijdens onderhoud kunnen alle brandmelders in een bepaald gebied centraal worden uitgeschakeld, zodat monteurs niet elke afzonderlijke locatie moeten bezoeken. Dit bespaart de gebouwbeheerders van DB Schenker veel tijd en personeelskosten.

Elke ruimte in het hoofdkantoor van DB Schenker is voorzien van een geïntegreerde besturing voor de ruimteautomatisering om de verwarming, airco, verlichting en zonwering zodanig te regelen dat het energieverbruik minimaal blijft. In totaal zijn er 431 afzonderlijke Desigo TRA-ruimteregelingen geïnstalleerd in de kantoren, vergaderzalen en open ruimtes. Deze bevatten sensoren, maar gebruikers kunnen ook zelf de temperatuur, verlichting en zonwering aanpassen aan hun wensen via het bedieningspaneel in elke ruimte. Dit paneel toont een groen of een rood blad om aan te geven hoe milieuvriendelijk de instellingen zijn.

Open communicatiestandaarden

Open KNX-communicatiestandaarden maken de ruimteregelingen vrij programmeerbaar. Zo kan er bijvoorbeeld een presentatiescenario worden geprogrammeerd via de besturing van een conferentieruimte, die gelijktijdig de verlichting dimt, de zonwering sluit en de beamer laat zakken. Alle individuele ruimtebesturingen zijn aangesloten op de centrale besturing en kunnen dus ook centraal worden bediend.

Ook de DALI verlichtingsbesturing gebruikt KNX, waardoor digitale verlichtingssystemen efficiënt en gemakkelijk zijn te bedienen. Elke defecte lamp wordt direct opgemerkt, zodat ze zo snel mogelijk kunnen worden vervangen om irritatie en klachten van gebruikers te voorkomen. The Grid maakt geen gebruik van de bewegingssensoren die als optie leverbaar zijn voor autonome DALI verlichtingssystemen. In plaats daarvan zijn er ‘ruimte in gebruik’-knoppen geprogrammeerd in de ruimtebesturingen. Om nog meer energie te besparen, zijn er op het dak van het gebouw weersensoren geplaatst die de zonwering aansturen.

Duurzaamheidsdoelstellingen

Verwarming, ventilatie en airconditioning leveren zo’n 900 datapunten waarvan de signalen samenkomen in zeven installatieruimten. Siemens leverde de apparatuur voor verwarming, airconditioning en ventilatie, en de besturingskasten.De maatregelen ter verlaging van het energieverbruik van het gebouw leverden DB Schenker een LEED Silver-certificering op, die aangeeft dat deze logistieke dienstverlener zijn duurzaamheidsdoelstellingen serieus neemt.

Het brandbeveiligingssysteem combineert een EN 54 conforme brandmeldcentrale met 1500 brandmelders, 900 alarmgevers en 40 meldcircuits. Er is gekozen voor deze nieuwste en krachtigste Siemens brandmeldcentrale vanwege de grootte van het gebouw. DB Schenker benut ASA multi-protocoldetectoren met individuele aanpassingsmogelijkheden voor de omstandigheden in elke ruimte. Wanneer het ruimtegebruik verandert, als er bijvoorbeeld een computerruimte of een bedrijfsrestaurant van wordt gemaakt, kan het branddetectiesysteem direct worden aangepast zonder de sensoren te vervangen.

Vind hier alle informatie over de holistische gebouwbeheeroplossing voor DB Schenker.