Met ruim 170 winkels, een groot bioscooptheater en 24 miljoen bezoekers per jaar is het Sello shopping center nabij Helsinki door consumenten uitgeroepen tot een van de beste en meest duurzame winkelcentra in Finland. Siemens en Sello werken al tien jaar als partners aan innovatieve gebouwautomatisering en energieprojecten die de duurzaamheid verhogen en leiden tot nog meer winkelplezier.

Bij Sello vind je naast winkels ook een bibliotheek, een bowlingbaan, horecazaken en diverse andere locaties om anderen te ontmoeten. Deze diversiteit stelt hoge eisen aan de verlichting, verwarming en ventilatie van het complex. De twee belangrijkste doelstellingen van Sello zijn een zuinige omgang met energie en het bieden van comfort voor bezoekers. Alle systemen in het center worden continu gemonitord.

Navigator en Desigo

Met Navigator, een cloud-systeem van Siemens, kan Sello het energieverbruik monitoren. Dit heeft al tot een flinke besparing van de energiekosten geleid. Via het gebouwbeheersysteem Desigo worden zaken als verlichting, verwarming en ventilatie gemonitord en bijgeregeld. Ook dat levert economische voordelen op voor het centrum en de winkels die er gevestigd zijn. De CEO van Sello, Matti Karlsson, hoopt dat de technologie voor gebouwautomatisering in de toekomst nog intelligenter en zelflerend wordt. Bezoekers zouden hierdoor nog meer comfort ervaren tijdens het shoppen. Want dat is de allerbelangrijkste doelstelling van Sello, vertelt Karlsson. In de toekomst wil Sello de verlichting in het gebouw laten reageren op het daglicht en met fotovoltaïsche panelen en een micro-grid voorzien in de eigen energiebehoefte.