Met twee grote terminals en een flinke vrachtzone is luchthaven Nice Côte d’Azur de op één na grootste luchthaven van Frankrijk. De luchthavendirectie zet in op energie-efficiëntie en duurzaamheid. Ze liet onlangs Advantage Navigator implementeren om het energieverbruik in kaart te brengen en op basis daarvan energiebesparende maatregelen te nemen.

De twee terminals op de luchthaven beslaan samen een oppervlakte van 109.800 m². Er zijn 20 aviobruggen en 54 gates. Gezien de omvang van de luchthaven lagen er heel wat kansen om energie te besparen. De luchthavendirectie besloot het energie-monitoringsysteem Advantage Navigator te installeren. Hiermee wordt de energieconsumptie van terminal 1 gemeten en gevisualiseerd.

Advantage Navigator

Advantage Navigator (Energy Monitoring & Control) is een slimme applicatie voor realtime rapportage over het energieverbruik. Dit geeft goed zicht op het energiebeheer. De gegevens over het energiebeheer kunnen via de Green Building Monitor (GBM) op een scherm getoond worden. Passagiers op de luchthaven van Nice krijgen via het GBM-scherm in terminal 1 informatie over de energiebesparende en milieubeschermende maatregelen die de luchthaven neemt. Verbruiksmeters voor elektriciteit en water verzamelen de data die nodig zijn om de energiebesparende maatregelen te bepalen.

 

Stappenplan

De implementatie van Advantage Navigator verliep in meerdere stappen. Eerst werd het verbruiksplan (met de daaraan verbonden budgetten) voor de beide terminals en de vrachtzone geauditeerd. Vervolgens liet de directie verbruiksmeters voor elektriciteit en water installeren in terminal 1. Deze zijn gekoppeld aan de Advantage Navigator-software. In de hal van terminal 1 werd het GBM-scherm opgebouwd om passagiers te informeren over het energiebeheer. Daarna volgde een voorstel voor een onderhoudscontract voor de GBM en voor het energiebeheer, de controle op de overdracht van de gegevens naar het systeem en het opmaken van rapportages voor de klant. In een laatste stap zijn de analyses en het opstellen van een halfjaarlijkse rapportage geautomatiseerd.