Singapore is een van de dichtstbevolkte steden in Zuidoost-Azië en kampt met ruimtegebrek. Bovendien is het energieverbruik er immens. ‘Geen wonder’, stelt Arno Schlüters, professor voor architectuur en gebouwsystemen aan het Singapore-ETH Centre Future Cities Laboratory. ‘Het is hier altijd heet en vochtig. Moeilijke omstandigheden dus voor het creëren van een aangenaam binnenklimaat.’

ETH is een samenwerking tussen de stad Singapore en de Technische Hogeschool Zürich. In samenwerking met Siemens Building Technologies testen ze innovatieve gebouwtechnologie om het energieverbruik van kantoorpanden in Singapore te reduceren en tegelijk de bruikbare oppervlakte te vergroten. In de toekomst kunnen kantoortorens van drie etages worden gebouwd met dezelfde hoogte als de huidige twee etages tellende panden. Het proefproject met de naam ‘3for2’ vindt plaats in een kantoorgebouw op de campus van het United World College South East Asia. De eerste resultaten zijn veelbelovend: het pand verbruikt nu al 30% minder energie dan een doorsnee kantoorgebouw in Singapore. Het team van Schlüters hoopt het energieverbruik de komende tijd verder te reduceren.

Binnenklimaat

De clue zit ‘m in een nieuw concept voor het regelen van het binnenklimaat. De installatie verbruikt minder energie dan de klassieke airco-installaties, grote ventilatoren en luchtkanalen in de plafonds. Ze is ook veel compacter, waardoor ruimte overblijft voor een derde etage. Het gebouwmanagementsysteem DesigoCC verzamelt data van meer dan 100 sensoren, analyseert ze en past de temperatuur en luchtvochtigheid in het gebouw automatisch aan. Op die manier realiseert het team met zo min mogelijk energie een zo hoog mogelijk comfort voor de gebruikers van het pand, dat in 2018 het meest energie-efficiënte gebouw van Singapore moet zijn. Het concept kan dan geëxporteerd worden naar andere dichtbevolkte tropische regio’s.

Lees het volledige artikel hier.