De stad Oslo bouwt een nieuw Munchmuseum en heeft Siemens Building Technologies aangewezen als partner voor de ontwikkeling van het gebouwbeheersysteem en de gebouwautomatisering.

In het huidige Munchmuseum in Oslo wordt werk van Edvard Munch bewaard en getoond. De collectie omvat meer dan de helft van het gehele schildersoeuvre van de Noorse kunstenaar en minimaal één kopie van elke prent die hij heeft gemaakt. Het Munchmuseum opende in 1963 de deuren. In 2004 werden er tijdens een gewapende overval op klaarlichte dag twee van Munchs beroemdste schilderijen gestolen: De Schreeuw en Madonna. Ze zijn twee jaar later in goede staat teruggevonden.

Voor de eeuwigheid

Het nieuwe Munchmuseum verrijst in de wijk Bjørvika in het centrum van de Noorse hoofdstad. Het moet – liefst voor de eeuwigheid – een veilige thuisbasis worden voor het kostbare werk van Munch. Dit betekent dat het gebouw aan de hoogste eisen moet voldoen op het vlak van beveiliging, binnenklimaat en energievoorziening. Siemens Building Technologies is door het stadsbestuur van Oslo in een vroeg stadium aangetrokken om hieraan mee te werken. Vroegtijdige integratie leidt tot een sterke overkoepelende oplossing voor het gebouwbeheer met betrouwbare en veilige technische gebouwinstallaties. Siemens gaat in het nieuwe museum Desigo CC implementeren als bovenliggende gebouwbeheersysteem. Desigo CC monitort alle gebouwdisciplines en ondersteunt de operators bij hun dagelijks werkzaamheden. Het ontwerp is inmiddels van start gegaan en de oplevering is eind 2019 voorzien.
(Foto: Illustrasjon Estudio Herreros)