Bloemen en planten zijn Nederlands grootste exportproduct. Bij FloraHolland in Aalsmeer worden er dagelijks miljoenen van verhandeld. Siemens Building Technologies verzorgde de ontruimings- en brandmeldinstallaties op de gigantische veilingvloer.

Bij FloraHolland werken zo’n 1.600 mensen en komen dagelijks ook heel veel andere personen over de vloer. Een betrouwbaar, goed werkend brandmeld- en ontruimingssysteem is dan ook zeer belangrijk. Drie jaar geleden kreeg Siemens de opdracht om een nieuwe ontruimingsinstallatie te installeren. De oude was aan vervanging toe. FloraHolland wenste een installatie met luidsprekers die een gesproken ontruimingsmelding kunnen geven. Ook moest elke luidspreker zijn status kunnen melden. ‘Wij hebben FloraHolland voorzien van een ontruimingsinstallatie en zo’n dertig brandmeldcentrales, waarop ongeveer 25.000 rookmelders zijn aangesloten’, vertelt projectleider Arie Bakker.

Gevaren-meldsysteem

De brandmeldcentrales en ontruimingsinstallatie worden beheerd met een gevaren-meldsysteem, dat Siemens kan monitoren en onderhouden vanuit een eigen kantoorplek op de bloemenveiling. ‘Hier zitten we dicht bij onze klant’, vertelt servicetechnicus Jos Tuit. ‘De deur staat altijd open.’ Tuit verhelpt samen met een collega storingen en verzorgt het reguliere onderhoud aan de systemen.

Multisensormelders

Het systeem omvat zowel optische brandmelders, die alleen rook ‘zien’, als multisensormelders, die ook warmte kunnen detecteren. De detectoren zijn per ruimte afzonderlijk in te regelen. De keuze van de luidsprekers was een uitdaging, want de hallen zijn enorm groot en de meldingen moeten verstaanbaar zijn. Bovendien moeten de speakers ook achtergrondmuziek kunnen afspelen.

Iedere dag om zes uur ’s ochtends opent de bloemenveiling met een klap op de gong. Dit geluid is gedigitaliseerd en in het systeem opgenomen.