Het nieuwe hoofdkwartier van Siemens Building Technologies (BT) in het Zwitserse Zug is niet alleen een showcase voor de oplossingen van Siemens BT op het gebied van gebouwautomatisering. Het complex laat ook zien hoe Smart Buildings bijdragen aan comfort en energie-efficiëntie.

In Zug heeft Siemens BT haar eigen ‘Perfect Place’ ontwikkeld. De campus opende op 5 december officieel de deuren en draagt bij aan de ambitie van Siemens om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Hij is een paradepaardje van hedendaagse gebouwtechnologie en illustreert hoe gebouwen flexibel kunnen meegroeien met nieuwe vormen van werken.

Zuinig en comfortabel

Naast een nieuw kantoorgebouw met 1.000 werkplekken opende Siemens op het terrein ook een nieuwe productiehal. Het campuscomplex is uitgerust met gebouwautomatisering, beveiliging en brandveiligheidstechnologie van Siemens. Bijzondere nadruk werd gelegd op de duurzaamheid en energie-efficiëntie van de gebouwen. Voor het verwarmen en koelen worden warmtepompen ingezet en wordt water uit het meer van Zug gebruikt. Energie wordt opgewekt via zonnepanelen. Groene daken vormen een extra isolatielaag. Geavanceerde verwarmings- en koelsystemen en led-verlichting zorgen voor een aangenaam en comfortabel binnenklimaat. Het gebouwbeheersysteem Desigo CC brengt het energieverbruik in kaart en draagt bij aan de verdere reductie ervan. Voor de campus is ook een concept rond duurzaam afvalmanagement bedacht.

Testomgeving voor nieuwe oplossingen

Vanuit een nieuw beheercentrum worden de ventilatie, verwarming, videobewaking en brandbeveiliging aangestuurd. Op de campus worden ook de systemen van recente acquisities geïnstalleerd. Enlighted, dat via sensoren een breed scala aan data uit gebouwen verzameld en via een cloud-omgeving ontsluit en Comfy, de app die je persoonlijk digitale assistent voor gebouwbeheer en efficiënte samenwerking is. Het beheercentrum heeft ruimte voor bijkomende technologie en zal in de toekomst ook als testomgeving dienen voor nieuwe oplossingen. In 2021 start Siemens met de renovatie van een bestaand gebouw op het terrein.

Virtueel bouwen

De campus in Zug is een van de eerste nieuwbouwprojecten waarvoor Siemens gebruik maakte van Building Information Modeling (BIM). Op basis van een virtuele twin kon men het bouwproces op voorhand simuleren en optimaliseren. Dit vertaalde zich in een snelle en soepele uitvoering. De digitale gegevens die met BIM werden gecreëerd, werden zelfs gebruikt om virtuele rondleidingen op de site te geven en worden nu eveneens gebruikt voor onderhoudsdoeleinden.

Lees hier meer over de nieuwe Siemens campus in Zug (EN)