Een goede fysieke en mentale verzorging is voor iedereen belangrijk. Om de zorg kwalitatief en betaalbaar te houden, zijn ondernemerschap, technologische vernieuwing en nieuwe innovatiemodellen cruciaal. Vanuit deze gedachte is Siemens partner geworden van het Groningse initiatief Health i Port.

Health i Port brengt zorginstellingen en bedrijven bij elkaar om kennis te delen en samen te werken aan innovatie op het gebied van zorg, onderzoek en sportieve prestaties. Het is een initiatief van FC Groningen. De profclub wil van haar trainingscomplex een multifunctioneel high tech opleidingscentrum maken waarin de aandacht uitgaat naar de technische kwaliteiten en fysieke ontwikkeling van spelers en de opleiding van jong talent. ‘Talenten op één’ luidt de toekomstvisie van FC Groningen: op termijn moet de helft van de hoofdploeg bestaan uit door de club zelf opgeleide spelers.

Health I Port gekoppeld aan Topsportcentrum

(Top)sporters hebben naast fysieke ook mentale begeleiding nodig. Hierop haakte GGZ-instelling INTER-PSY in. Samen met FC Groningen bracht INTER-PSY het gezondheids- en vitaliteitsconcept Health i Port verder op weg. Siemens is onlangs partner geworden van dit innovatieve concept. Health i Port is gekoppeld aan het nieuwe Topsportzorgcentrum in Groningen, dat geavanceerde trainings-, zorg- en opleidingsfaciliteiten gaat aanbieden. De begane grond van het centrum wordt het opleidings- en trainingscentrum van FC Groningen. Op de tweede etage worden het spelers- en opleidingshome ondergebracht, een restaurant en vergaderruimten. De derde etage wordt een sportzorgcentrum met ruimte voor fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen en andere gezondheidsdeskundigen. De vierde etage biedt ruimte voor kantoren.

Maatschappelijke functie

FC Groningen heeft voormalig nationaal schaatstrainer Gerard Kemkers aangetrokken als manager van het nieuwe topsportcomplex. Kemkers, die diverse schaatsers naar Olympisch goud begeleidde, weet als geen ander wat topsporters nodig hebben om goed te presteren. Het nieuwe Topsportzorgcentrum, dat voorzien is van alle gemakken en over de modernste technologie beschikt, gaat hem ondersteunen in zijn taak. Siemens Building Technologies adviseert over de brandveiligheid, de beveiliging en de gebouwautomatisering van het centrum. ‘We zorgen onder andere voor een gezond binnenklimaat’, zegt Arwin Kippers van Siemens. ‘Ook dit draagt bij aan het welzijn en daarmee de prestaties van mensen.’ Het Topsportzorgcentrum richt zich niet uitsluitend op de zorg voor topsporters, maar zal ook de breedtesport een impuls geven. Het vervult hiermee een brede maatschappelijke functie.

Kijk ook hier voor meer informatie.