In noodsituaties moeten gebouwen snel kunnen worden ontruimd. De nieuwe versie van de Crowd Control-software van Siemens berekent op basis van gebouw-gebonden data optimale vluchtwegen en stelt bouwkundige maatregelen voor om gebouwen zo veilig mogelijk te maken.

Nieuwjaarsavond 2015: In Dubai breekt brand uit in een hotel van 63 etages. Ondanks het grote aantal gasten worden slechts 16 personen onwel doordat ze rook hebben ingeademd. Alle overige gasten blijven ongedeerd. De brand in dit topmoderne hotel maakte duidelijk hoe snel vuur zich door gebouwen kan verspreiden. Lang niet altijd loopt dit met een sisser af, zoals in Dubai. Hoe vaak vallen er bij een brand dodelijke slachtoffers?

Virtueel evacueren

De risico’s kunnen aanzienlijk worden beperkt door te simuleren hoe een te bouwen complex in noodgevallen snel kan worden ontruimd. Precies dat doet de nieuwe versie van de Crowd Controle-vacuatiesoftware. Crowd Control wordt vaak ingezet tijdens het ontwerp van nieuwe gebouwen. De software simuleert evacuaties op basis van informatie over het gebouw. Waar men de resultaten vroeger nog handmatig moest analyseren, doet de software dit nu zelf. Je start met één druk op de knop een virtuele evacuatie.

Alle formaten mogelijk

Gebouw-gebonden data is er in vele formaten: als schets op papier, als CAD-tekening of 3D Building Information Model. Crowd Control werkt met alle formaten en transformeert deze tot een gestandaardiseerd gebouwmodel. Op basis van deze ‘blue print’ berekent de software verschillende alternatieven om het gebouw in een noodsituatie te ontruimen, waarbij ook rekening wordt gehouden met het aantal personen in het pand.

Bouwkundige aanpassingen

De software stelt automatisch bouwkundige aanpassingen voor om gebouwen veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan het verbreden van deuren, zodat er snel veel mensen doorheen kunnen. Ook berekent Crowd Control wat er gebeurt als trappenhuizen of andere onderdelen van het gebouw worden geblokkeerd door vlammen. Voor dergelijke situaties worden alternatieve vluchtroutes berekend.

Gids in nood

Siemens is de software nog verder aan het verbeteren, zodat deze in de toekomst ook real time ondersteuning biedt tijdens een echte evacuatie. Personen in het gebouw kunnen dan via de omroepinstallatie of hun smartphone tips krijgen over de veiligste vluchtroute. De software is ook inzetbaar in grotere gebouwcomplexen, bijvoorbeeld op een campus. Hij kan zelfs berekenen wat de beste locatie is om politie- en brandweerauto’s of ziekenwagens te parkeren. Daarnaast wordt Crowd Control toegepast binnen Europese projecten rond de evacuatie van gebieden bij overstromingen of aardbevingen.