Ren Yee, hoofd innovatiestrategie en forecasting bij UNStudio, hield tijdens het klantevenement van Siemens Building Technologies in Rotterdam een bevlogen verhaal over de wijze waarop technologie onze samenleving verandert en de ongekende mogelijkheden die digitalisering biedt om ons leven veiliger, duurzamer en aangenamer te maken.

UNStudio, in 1988 opgericht door Ben van Berkel en Caroline Bos, is wereldwijd betrokken bij de realisatie van vooruitstrevende architectuur en infrastructuur. Het bedrijf heeft vestigingen in Amsterdam en Shanghai. Voorbeelden van UNStudio-projecten in Nederland zijn de Erasmusbrug en Station Arnhem. De technologische ontwikkeling stelt ook de specialisten van UNStudio dagelijks voor nieuwe uitdagingen. “Technologie ontwikkelt zich razend snel, maar bouwen duurt lang”, zei hierover Ren Yee. “Hoe kunnen we dit met elkaar combineren? Daar houden we ons bij UNStudio dagelijks mee bezig. Onze ambitie: snelheid en innovatie aanbrengen in de architectuur.”

Paradigmaverschuivingen

Yee liet de aanwezigen zien hoe technologie ons leven verandert en tot paradigmaverschuivingen leidt. Een (zelfrijdende) auto is geen auto meer, maar een computer op wielen. Ook gebouwen worden steeds intelligenter. Over enkele jaren zal ons beeld van wat een gebouw is veranderd zijn. In de Amazon-winkels (Amazone Go) kun je nu al zaken uit de schappen nemen en vervolgens zonder te betalen het pand verlaten. Hiervoor wordt dezelfde technologie ingezet als in zelfrijdende auto’s: computers, sensoren en camera’s en deep learning-algoritmen. De Just-Walk-Out-Technologie volgt de producten die uit de rekken zijn gehaald of weer worden teruggeplaatst via een virtuele winkelwagen. Nadat je de winkel hebt verlaten, ontvang je automatisch een factuur en betaal je via je Amazon-rekening.

Mooie toekomst

Technologie, zo vertelde Ren Yee, kan zelfs al de stemming peilen van de mensen die een gebouw betreden. “Waar leidt dit heen?” wilde een toehoorder weten. Waarop Yee de kanttekening plaatste dat we wel degelijk ook voorzichtig moeten zijn met technologie. “Maar zolang we onszelf als mensen niet wegcijferen, denk ik dat er wel degelijk een mooie toekomst in het verschiet ligt.”