De markt is de afgelopen jaren andere dingen van Siemens Building Technologies (BT) gaan vragen. Digitalisering speelt een steeds grotere rol. Joanne Meyboom over de kansen en ambities van Siemens BT als leverancier van geïntegreerde gebouwoplossingen.

Meyboom staat sinds vorig jaar aan het hoofd van de divisie Building Technologies binnen Siemens Nederland. Ze maakt de divisie klaar voor de toekomst. “De behoefte aan geïntegreerde gebouwoplossingen groeit. Dus geen losse systemen voor klimaatbeheersing, brandbeveiliging en security, maar een overkoepelend concept waarmee je het gebouw als geheel verbetert. Energiezuiniger, comfortabeler en veiliger.” Qua techniek heeft Siemens dit al lang in huis en steeds meer klanten maken er gebruik van. Om hen optimaal te faciliteren en snel te kunnen schakelen, is de serviceorganisatie van BT versterkt. Verder is een apart onderdeel voor business development opgezet en worden momenteel meer specialisten aangetrokken voor meet- en regeltechniek.

Perfect places

“Wij willen de partij zijn die tijdens de hele levenscyclus van een gebouw meedenkt over – en zelfs eindverantwoordelijk durft te zijn voor – optimaal comfort, veiligheid en energiezuinigheid”, formuleert Meyboom de ambitie. “Van ontwerptafel tot sloop. Ons motto is dan ook: We make perfect places. Wat dat in de praktijk betekent, bepalen niet wij maar de klant. Daarom worden we graag zo vroeg mogelijk bij projecten betrokken. Hoe eerder je kunt meepraten over de opzet en inrichting van een gebouw, hoe groter de impact die je kunt hebben. We zijn de afgelopen maanden benaderd door grote partijen die specifiek met ons willen praten over bijvoorbeeld de bouw van een nieuw hoofdkantoor. Zij zien in ons een partij die ambitieuze projecten aankan. Logisch ook. Er is geen andere partij in de markt die zoveel in R&D kan investeren.”

Slimme financiering

Naast kennis biedt Siemens BT ook slimme financieringsconcepten aan. “Van scholen en ziekenhuizen tot vastgoedbeleggers: ze hikken in veel gevallen aan tegen de financiering van bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen. Vaak weten ze ook niet goed wat zo’n investering oplevert. We kunnen die investeringen voor onze rekening nemen, waarna de klant tijdens de contractperiode een vast bedrag per jaar betaalt – en vanaf dag één kosten bespaart. Een pure win-winsituatie.”

Joanne Meyboom
Divisiedirecteur
Building Technologies

Renovatie

Naast nieuwbouw richt Siemens BT zich op renovatie van gebouwen. Met het eigen hoofdkantoor heeft het bedrijf een prachtige referentie in handen: het K-gebouw van het Siemens-kantoor in Den Haag heeft onlangs als eerste in Nederland het LEED Platinum-certificaat voor bestaande bouw behaald.