De Agnelli Foundation, die zich inzet voor cultuur en onderzoek, heeft in Turijn haar vernieuwde hoofdkantoor geopend. Het gebouw kan als het ware ‘samenwerken’ met de mensen die zich in het pand bevinden. Dankzij een innovatief positioneringssysteem reageren de gebouwsystemen real-time op de behoeften van de gebruikers.

Het historische pand is de afgelopen maanden getransformeerd tot een geavanceerd Internet of Things-gebouw. Door gebruik te maken van digitalisering zijn conventionele werkplekken veranderd in slimme werkplekken. De basis vormt een concept van architectenbureau Carlo Ratti Associati. Door het lokaliseren van personen in het pand worden real-time optimale arbeidsomstandigheden gecreëerd. Dit houdt in dat gebouwsystemen voor onder meer klimaat- en lichtregeling, maar ook toegang tot vergaderzalen voortdurend rekening houden met de actuele behoefte van gebruikers. “Intelligente gebouwinstallaties genereren ontzettend veel data”, zegt Federico Golla, CEO van Siemens in Italië. “Het interpreteren hiervan en communiceren naar de gebruikers is een ideale klus voor ons.”

Via app

In het pand monitoren honderden sensoren zaken als temperatuur, CO2-gehalte en beschikbaarheid van ruimten. Ook is er een indoor positioning systeem geïmplementeerd dat constant de positie van gebruikers volgt, zonder deze personen te identificeren. Het systeem is geïntegreerd met het gebouwmanagementsysteem Desigo CC van Siemens. Dit laat de gebouwinstallaties voor onder meer verwarming en koeling, verlichting en toegang tot ruimten real-time reageren op de actuele situatie. Het systeem is vormgegeven als een game en kan door de gebruikers van het pand als app worden geïnstalleerd op de smartphone. Via de app krijgen ze toegang tot het gebouw, kunnen ze met collega’s interacteren en ruimten reserveren. Maar bijvoorbeeld ook het klimaat en de verlichting in ruimten afstemmen op hun persoonlijke behoeften. (Foto: Beppe Giardino)